Wytrzymała salmonella

23 grudnia 2015, 11:36

Patogeny takie jak salmonella, mogą przetrwać w ciastkach nawet pół roku. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Georgia, którzy badali rosnącą liczbę zatruć pokarmowych związanych z produktami o niskiej zawartości wody.



Długotrwały wpływ diety śródziemnomorskiej na mózg

9 stycznia 2017, 11:54

Starsi ludzie, którzy przestrzegają diety śródziemnomorskiej, zachowują większą objętość mózgu niż seniorzy podchodzący do diety mniej restrykcyjnie.


Bakterie-ofiary podtruwają bakterie-drapieżniki cyjankiem

20 grudnia 2017, 10:55

Mikrobiolodzy z Korei Południowej odkryli, że gdy drapieżne Bdellovibrio bacteriovorus HD100 atakują Gram-ujemne bakterie Chromobacterium piscinae, te ostatnie wytwarzają cyjanek. Stężenia cyjanku nie są na tyle duże, by zabić atakujących, ale wystarczą, by pokrzyżować im plany.


Ziemski piasek pochodzi z wybuchów supernowych

9 stycznia 2019, 11:27

Pył z krzemionki, niezwykle rozpowszechnionego materiału występującego na Ziemi, został odkryty w pozostałościach po dwóch supernowych. To pierwszy dowód wskazujący, że krzemionka powstaje wskutek eksplozji gwiazd


Maszyna utrzymuje wątrobę przez tydzień poza organizmem i poprawia jej funkcjonowanie

14 stycznia 2020, 10:04

Specjalna maszyna pozwala na utrzymanie przy życiu ludzkiej wątroby przez 7 dni. Co więcej, wydaje się, że urządzenie poprawia jakość wątroby. Jego skonstruowanie daje nadzieję, że uda się zwiększyć liczbę przeszczepów wątroby.


Dziecięce zabawki zanieczyszczone metalami ziem rzadkich wskutek... recyklingu

18 lutego 2021, 14:04

Naukowcy z University of Plymouth i University of Illinois at Urbana-Champaign postanowili przetestować nowe i używane plastikowe przedmioty, w tym dziecięce zabawki, opakowania na kosmetyki i wyposażenie biurowe, pod kątem występowania w nich metali ziem rzadkich. Wyniki badań mogą niepokoić.


Ecovado - ekologiczna alternatywa dla awokado

24 sierpnia 2022, 10:28

Awokado stało się bardzo popularne w ostatnich dekadach. Ma to jednak negatywny wpływ na środowisko. Uprawa „zielonego złota” wymaga bowiem dużych ilości wody, poza tym pod plantacje karczuje się lasy. Z tego powodu Arina Shokouhi, świeżo upieczona absolwentka londyńskiego Central Saint Martins, opracowała jako projekt dyplomowy zrównoważoną alternatywę dla awokado - ecovado.


Sztuczny nos - pomoc dla kryminologów

22 stycznia 2007, 14:53

Naukowcy chcą ulepszyć sposoby poszukiwania ukrytych grobów. Zidentyfikowano 30 związków chemicznych, wydzielanych przez zakopane ciało. Badacze zamierzają wykorzystać swoje odkrycia w treningu psów, a także do skonstruowania sztucznego nosa, używanego przez antropologów i archeologów.


Anaboliczny szpinak

8 maja 2008, 11:05

Dzieci często nie lubią szpinaku ze względu na jego gorzki posmak i nie zawsze apetyczny sposób podania. Rodzice robią wszystko, by nakłonić je do zjedzenia chociaż odrobinki, przekonując, że to bardzo zdrowa rzecz. Mają rację, bo warzywo to zawiera wiele ważnych składników odżywczych, np. witaminy C, A, K, żelazo i wapń. Powinni się nim też zainteresować kulturyści i osoby przykładające dużą wagę do rzeźbienia sylwetki, po raz pierwszy udało się bowiem wykazać, że szpinak naprawdę pomaga w zwiększaniu masy mięśniowej.  


Immunosupresyjny żeń-szeń

14 maja 2009, 11:18

Żeń-szeń jest jedną z najdłużej stosowanych roślin leczniczych. W Azji Wschodniej wykorzystuje się go od 5 tys. lat. Niewykluczone, że wkrótce pozna się na nim nie tylko tradycyjna, ale i tzw. nowoczesna medycyna. Naukowcy z Uniwersytetu Hongkońskiego przeprowadzili bowiem szereg testów laboratoryjnych i odkryli 7 ginsenozydów o właściwościach immunosupresyjnych (Journal of Translational Medicine).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy